Моя дитина наркоман/алкоголік і не хоче лікуватися? Що можу зробити я??

Якщо Ви читаєте цю статтю, то, напевно, Ви вже не раз ставили собі це запитання. Нічого не можна порівняти з болем батьківського серця, коли доводиться спостерігати за тим, як на очах гине його дитя, при цьому не знаючи, що робити, куди йти, і як допомогти…

Коли вже випробувані усі народні методи, ворожіння та гіпнози, молитви і умовляння, загрози та мотивації; коли вже, здавалося б, нічого не здатне допомогти, і руки просто опускаються… Що робити??

Лікуватися?? Тільки не лікувати, а саме лікуватися! Видужувати від важкої хвороби хімічної залежності потрібно не лише залежному, а і тому, або тим, хто безпосередньо залучений в цю хворобу, тим, хто її підтримує, підживлює, а іноді і провокує.

Отож, що ж робити?? Одним з основних проявів хвороби хімічної залежності є, власне, заперечення самої хвороби. Ваша дитина (або інша близька людина), кажучи, що у нього немає проблем із зловживанням психоактивними речовинами, абсолютно Вам не бреше. Вона дійсно так вважає.

Заперечення – є однією з ефективних форм захисту від будь-яких некомфортних людині почуттів і факторів, які проявляються у вигляді почуття сорому. Це відбувається підсвідомо. Більше того – ця форма може проявлятися і у Вас – адже, правда ж, не хочеться визнавати, що Ваша близька людина наркоман або алкоголік?

Залежна людина боїться реакції соціуму, осуду, ярликів, які можуть виникнути в наслідок прийняття їм самим себе, як залежної особистості. Аналогічна ситуація і з вами, шановні батьки, дружини, та чоловіки залежної людини.

Але все ж таки, якщо говорити про ступінь прояву заперечення, то у родичів залежних (тобто співзалежних) – воно проявляється не так сильно, і вони швидше визнають той факт, що їх близька людина в проблемі.

Наркоман не хоче лікуватися?

З усього вищесказаного можна зробити наступний висновок: початок лікування Вашої залежної близької людини – це Ваша зона відповідальності. У 90 % із ста -алкоголік, або наркоман абсолютно не мотивований, він не бачить своєї проблеми. Навіть, відчуваючи дискомфорт через вживання, сильна тяга до психоактивної речовини перекриває усі негативні наслідки.

Знаходячись тривалий час у вживанні, людина не може здраво мислити і приймати адекватні рішення. Його свідомістю керує нестримна, несвідома тяга до речовини. Звичайно, з часом все зміниться – як мінімум, протверезівши, він усвідомить, що залежний, і що йому потрібна допомога. Давайте відразу розберемося: поняття “протверезіти” означає не просто можливість функціонувати наступного дня після вживання, воно передбачає повне очищення організму, мозку та кісток людини від хімічної речовини.

Оскільки, в процесі вживання була значно пошкоджена центральна нервова система, то внаслідок відміни настає так званий абстинентний синдром (синдром “відміни”), який супроводжуватиметься почуттям тривоги, занепокоєння, напруги, дратівливості та ін. Цей синдром може тривати від шести до дванадцяти місяців. Часто, саме ці почуття примушують залежного знову повертатися до вживання, оскільки, приймаючи їх за свої, людина шукає причину у зовнішньому світі, людях, своєму житті, і в стані сильних негативних емоцій приймає рішення втечі в “кращий світ”, який пропонують психоактивні речовини.

Залежниа людина буде одужувати впродовж усього свого життя. Звичайно, що з кожним днем буде все легше і легше: зменшуватиметься тяга до речовини, повертатимуться втрачені у вживанні навички, і найголовніше – до людини поступово буде повертатися здоровий глузд.

Алкоголік не хоче лікуватися?

В ідеалі залежний повинен сам прийти до переконання, що єдиний вихід з ситуації – це повна відмова від будь-яких речовин, що змінюють свідомість людини. І, звичайна річ – необхідна щоденна важка робота над собою, плюс – знаходження в терапевтичному співтоваристві. Це буде вкрай не просто, особливо на стадії заперечення, але результат коштує тих зусиль, які доведеться прикласти. Результат – це вільне, повноцінне і щасливе життя!

Ваша співзалежність

Прийнявши рішення віддати дитину (чи іншого залежного родича) на лікування, Ви можете переживати почуття провини. Але – це хибна емоція. Це почуття диктує Вам Ваша співзалежність. От, якби Ви і далі продовжували спонсорувати і підтримувати Вашого близького на його впевненому шляху в могилу – ось тоді можна було б сміливо казати про провину, безвідповідальність і байдужість.

Вичікуючи диво, вірячи обіцянкам залежного, даючи йому тисячні “другі шанси”, Ви тільки сприяєте розвитку його хвороби. З кожним днем залежне мислення і залежна поведінка зміцнюються в людині. З часом залежна особистість повністю витіснить незалежну, і достучатисч до здорового глузду буде вже практично неможливо.

Якщо Вам дійсно важлива Ваша близька людина – дійте прямо зараз?? Коли у Вас болить серце – Ви йдете до кардіолога, коли нога – до травматолога. Ви ж не лікуєте серце, або зламану ногу самі. Ось і тут, пора б перестати займатися самолікуванням хвороби, про яку Ви, насправді, нічого не знаєте. Ваш родич потребує кваліфікованої вузькоспеціалізованої допомоги, яка включає, як психологічну корекцію, так і соціальну адаптацію людини, яка, насправді, не вміє жити у тверезості, долати стреси, вирішувати конструктивно проблеми, та і взагалі вірно розпізнавати свої емоції.

Так само треба розуміти, що одужувативід хвороби співзалежноств доведеться і Вам самим. Вам доведеться розірвати цей співзалежний зв’язок, відпустивши Вашу дитину (чи чоловіка, що не міняє його психологічної позиції “дитини”) в дорослий світ. Тільки відійшовши убік, відокремившись від залежного, Ви допоможете йому досягти емоційної зрілості. Адже саме емоційна зрілість – є одним з найважливіших аспектів одужання від хвороби хімічної залежності.

Попереду нелегкий шлях, але найважче – зробити перший крок?

Більш детальну інформацію про хворобу, її причини, наслідки і методи лікування Ви зможете дізнатися на безкоштовному семінарі для співзалежних “Система ілюзій, породжена хімічною залежністю”, який буде проходити 10 листопада об 11: 00, у місті Києві, в готелі “Експрес”, за адресою: бульвар Шевченко 38/40.

Головний спікер – Голова правління “Міжнародної Антинаркотичної Асоціації” – Щеглов Ігор Олександрович.

Детальніше про Семінар : (099) 014-55-04
Початок реєстрації : 10:00.

Безкоштовний семінар для співзалежних

Горяча лінія з питань алкоголізму, наркоманії і ігроманії:

+380503273757
+380443622829

ТВЕРЕЗІСТЬ – ВИБІР СИЛЬНИХ!

#CZM #ХимическаяЗависимость #ЛечениеЗависимости #ЛечениеАлкоголизма #ЛечениеНаркомании #ЛечениеИгромании #Наркомания #Алкоголизм #Игромания #Реабилитация #rehabilitation #rehab #РеабилитацияНаркозависимых #РеабилитационныйЦентр #ГорячаяЛиния

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту