Найбільш шкідливі психоактивні речовини: топ 5

топ наркотиків за шкідливістю

Ми вже неодноразово писали раніше про те, що залежність – одна, і лікувати всіх залежних необхідно згідно з однією загальноприйнятою програмою психо-соціальної реабілітації, звісно, з урахуванням індивідуальних особливостей кожної людини.

І все ж: різні наркотики мають різний вплив на організм, психіку, викликають різний ступінь звикання, синдром відміни теж може мати різний перебіг, та й сам потяг до них проявляється по-різному.

Шкода психоактивних речовин: рейтинг за рівнем звикання

З метою створити якусь градацію наркотичних речовин, відповідно до ступеня звикання, яку вони викликають, в 2007 році група експертів опублікувала в журналі Lancet дослідження. Спільними зусиллями була створена шкала, по якій визначався шкоду різних видів психоактивних речовин, а також ступінь звикання до них.

Фахівці вивели три основні чинники. Серед них: психологічна залежність, яка проявляється у вигляді тяги, складнощів при перебігу абстиненції; фізична залежність, що виявляється у вигляді головного болю, нудоти, інших проявів; і ступінь задоволення від вживання ПАР.

Після оцінювання було виведено такий рейтинг речовин, проранжований від 0 до 3 у порядку зростання залежності до них:

  • Героїн: 3 з 3.
  • Кокаїн: 2,4 з 3.
  • Нікотин: 2,2 з 3.
  • Барбітурати: 2 з 3.
  • Алкоголь: 1,9 з 3.

Існують й інші рейтинги. У 2010 році було упорядковано найсильніші наркотики, що викликають звикання за таким принципом: спричинення шкоди залежним, їхній сім’ї, спільноті та світу.

рейтинг наркотиків
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Рейтинг наркотиків за ступенем шкоди

    Нещодавно був проведений семінар членів Незалежної наукового комітету з наркотиків, на якому було оцінено 20 ліків по 16 критеріях за 100-бальною шкалою на основі нанесення шкоди особі, яка вживає наркотичні речовини (включаючи фізичні збитки, збиток майну, психологічні проблеми, які виникають у стосунках з іншими), а також – заподіяння шкоди іншим людям (економічні проблеми, сварки в сім’ях, підвищення рівня злочинності, нанесення шкоди навколишньому середовищу). У категорії найбільш шкідливих речовин саме для осіб, які вживають, опинилися: героїн (34 бали), крек (37) і метамфетамін (32). Як виявилося, результати даного дослідження тісно пов’язані з дослідженням 2007 року.

    Звичайно, усе висшесказане аж ніяк не свідчить про те, що вживання більш легких наркотиків зовсім не завдає шкоди. Просто ця шкода може не проявлятися так швидко і так очевидно. По суті, як показує практика, якщо людина стає хімічно залежною, вона так чи інакше з часом перейде до вживання більш важких наркотиків, а їх дозування також будуть збільшуватися.

    Навіщо ж змінювати повноцінне щасливе життя на вічне поневіряння: від кайфу до болю і дна? Пам’ятайте: безпечних наркотиків не існує, і починаючи їх вживати, Ви купуєте квиток в один кінець.

    рейтинг наркотичних речовин
    Ліцензії та сертифікати

    Наші Ліцензії

    Школа консультантів з хімічної залежності
    Лист
    Свідоцтво
    Лист підтримки
    Сертифікат
    Опанасенко Людмила – сертифікат лікаря-спеціаліста
    Сертифікат Опанасенко Людмили
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту