Як лікувати алкоголізм

Реалії алкоголізації сучасного світу

Вживання алкоголю стає все більш поширеним явищем у наш час. Жодні свята та важливі події в нашому суспільстві не проходять без спиртних напоїв. Алкоголь став, ніби універсальним інструментом для зняття напруги, подолання смутку та нудьги, ніби  невід’ємним доповненням до будь-якого свята. Вживання алкоголю вже давно в нашому суспільстві є нормальним явищем, якщо воно – контрольоване та обумовлене приводом.

Як лікувати алкоголізм

Проте, надмірне, недоречне та безконтрольне вживання алкоголю вже називають «алкоголізмом» («ОЗНАКИ ТА СТАДІЇ РОЗВИТКУ АЛКОГОЛІЗМУ»). Та це й справедливо, адже таке зловживання спиртним є нічим іншим, як справжньою хворобою. Та де ж та межа, коли соціально прийнятне вживання по святам перетворюється на алкогольну залежність? Справа вся у тому, що ця межа досить розмита в наш час, адже зараз відбувається масова алкоголізація населення. З кожним роком збільшуються об’єми виробництва спиртних напоїв, їх асортимент та, відповідно, відсоток людей, які його вживають. Те, що зараз вважається нормою, ще не так давно було б оцінено, як перші стадії алкогольної залежності. Тому межа, за якою починає формуватися хвороба, досить розмита.

Алкоголізм – це хвороба

Надмірне, неконтрольоване та недоречне вживання спиртних напоїв описують поняттям «алкоголізм або «алкогольна залежність». Алкоголізм – це хронічна, прогресуюча, рецидивуюча  та невиліковна хвороба, яка відноситься до класу хімічної залежності, та проявляється, як неконтрольований психологічний та фізичний потяг до спиртних напоїв, який супроводжується втратою контролю над кількістю вжитого, чітко вираженим синдромом відміни/абстинентний синдромом (психологічні та фізичні болісні відчуття, які виникають у алкозалежного, коли він з яких то не було б причин перестає вживати алкоголь), часто – частковою втратою пам’яті, неадекватною поведінкою у стані алкогольної інтоксикації та зміною моделі мислення та поведінки, коли необхідність вживання алкоголю починає займати центральне місце в житті людини. Лікування цієї хвороби часто ускладнює саме психологічна складова, адже емоційний потяг до алкоголю набагато складніше подолати, аніж будь-які фізичні аспекти («Залежне мислення»). До того ж виникає такий симптом, як «заперечення», який остаточно не дає залежній людині побачити свою, очевидну усім іншим, проблему.

Алкоголізм - це хвороба

Етапи лікування алкоголізму

Але складно-не означає неможливо! Алкоголізм лікується, і це – факт. Однак, при цьому дуже важливо чітко дотримуватися усіх етапів цього лікування.

Перша медична допомога

Перше, що треба зробити у лікуванні залежної від алкоголю людини – це забезпечити їй якісну та професійну медичну допомогу («ДЕТОКСИКАЦІЯ ОРГАНІЗМУ, ЯК ЕТАП ЛІКУВАННЯ АЛКОГОЛІЗМУ»). Перебуваючи у стані алкогольної інтоксикації чи у стані абстинентного синдрому, людина, по-перше: відчуває сильний фізичний та психологічний біль; а по-друге: абсолютно не сприймає ніяку інформацію, які б фахівці та психологи з нею не працювали би. Головне завдання першого етапу лікування-це виведення з організму хворої людини продуктів розпаду алкогольних речовин, очищення крові та нормалізація усіх процесів життєдіяльності організму. Цей етап може реалізуватися через внутрішньовенну ін’єкцію крапельним шляхом, додаткове пероральне чи ін’єкційне введення медикаментів в разі необхідності.

Етапи лікування алкоголізму

Медична допомога у нашій клініці

Насьогодні ми нарешті маємо можливість забезпечити якісну, невідкладну та професійну медичну допомогу у нашій клініці у місті Києві. Для кожного окремого клієнта наш професійний лікар-нарколог з багаторічним досвідом роботи спеціально розробляє та застосовує унікальну методику, яка обов’язково враховує його поточний стан здоров’я, можливі захворювання та історію вживання алкоголю (стаж, об’єми, частота, різновид спиртного напою, вплив на організм та психіку). Лікування відбувається на основі новітніх медичних розробок, під постійним контролем головного лікаря, за участю необхідного медперсоналу. Також наша клініка пропонує своїм клієнтам комфортні умови перебування, повноцінне збалансоване харчування та теплу домашню атмосферу.

Етап стабілізації та підтримки

Цей етап, мабуть, є найважливішим, адже саме в цей період фізичний та психічний стан хворого – більш-менш стабільний, та він може тверезо та адекватно мислити. На цьому етапі залежна людина у раді з родичами та за рекомендаціями лікарів має прийняти рішення щодо своїх подальших дій. Від цього рішення може залежати не тільки здоров’я, а й усе майбутнє життя залежного.

Як лікувати алкоголізм: Етап стабілізації та підтримки

Якщо вживання алкоголю вже стало для людини невід’ємною частиною її життя, якщо власними зусиллями та за допомогою родини подолати хворобливу звичку не вдається, якщо людина відчуває, що через деякий час після виписки з клініки знову повернеться до випивки (причини можуть бути різні: оточення та друзі, відсутність бажання кинути пити («ВТОРИННА ВИГОДА ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН»), чи взагалі – відсутність розуміння того, як можливо жити без алкоголю та як його замінити), то такій людині слід серйозно замислитися над проходженням повного курсу психосоціальної реабілітації. Адже, коли вже є сформована деструктивна модель мислення та поведінки, то простої детоксикації не вистачить, тому що такій людині необхідна комплексна та дієва психосоціальна корекція для того, щоб вона могла по-іншому побачити цей світ, навчитися інакше справлятися з проблемами та напрацювати інакші механізми реагування на ті чи інші життєві ситуації.

Етап соціальної адаптації та підтримки

Якщо ж алкогольна залежність у людини на початковому рівні, то вона може прийняти рішення спробувати подолати її власними силами, або ж – просто користуючись допомогою психологічних консультацій фахівця з залежності або психолога. Для людей, які прийняли остаточне рішення повного лікування своєї хвороби, фахівці Центру Здорової Молоді пропонують послуги стаціонарного лікування у одному з широкої мережі центрів надання допомоги залежним, в залежності від специфіки, побажань та місця проживання самого залежного та його родичів. Також досить часто наші клієнти обирають скористатися послугами кодування та підшивки, які також є досить ефективними при лікуванні алкоголізму.

Етап соціальної адаптації та підтримки

Якщо алкозалежна людина прийняла рішення проходити повний курс лікування, то по його завершенні їй необхідна буде повторна соціалізація, щоб отримані у закритому стаціонарі, мікросоціумі, здібності, застосувати у звичайному соціумі, де є у доступі алкоголь та набагато складніше утриматися від вживання, ніж в умовах ізоляції. Навіть, якщо залежний не проходив повний курс психосоціального лікування, йому все одно потрібна буде певна соціальна адаптація, хоча б в межах родини, або ж – відвідання груп взаємодопомоги, таких як анонімні алкоголіки чи інші.

Чому необхідно звертатися до фахівців

У лікуванні хвороби алкоголізму, як і випадку з лікуванням будь-яких інших хвороб, необхідно обов’язково звертатися до фахівців. Навряд чи Ви будете оперувати чоловіка в домашніх умовах-так чому ж більшість українських жінок намагаються вилікувати своїх чоловіків від алкоголізму самостійно? Алкозалежна людина потребує перш за все якісної медичної детоксикації, яка має проводитися кваліфікованими медпрацівниками та з використанням ефективних медикаментів. Такі засоби, як мінералка, розсіл, кукольник та інші народні протипохмільні рецепти, звичайно, дають певне полегшення, але дуже незначне і тимчасове.

Як лікувати алкоголізм: Чому необхідно звертатися до фахівців

До того ж все частішають випадки, коли неправильне самолікування, або домашнє «лікування» тільки погіршує стан хворого та, відповідно, його потяг до випивки. Отож, любі читачі, не витрачайте ваш час марно і не ризикуйте здоров’ям та життям ваших близьких людей. Людське життя – це не іграшка і вже точно не місце для експериментів («ЯК ЗНЯТИ ПОХМІЛЛЯ В ДОМАШНІХ УМОВАХ»). Звертайтеся до нас та дайте професіоналам робити свою справу. Адже ми, як ніхто інший, знаємо: АЛКОГОЛІЗМ ЛІКУЄТЬСЯ, якщо його ПРАВИЛЬНО ЛІКУВАТИ!

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту