Депресія у ВІЛ позитивних: професійний погляд

Епідемія ВІЛ вже давно перестала бути темою табу, або простим залякуванням. На сьогодні це наша з вами реальність. Вже понад 30 років проблема віл інфекції залишається актуальною для світової спільноти. Масштаби її поширення набули глобального характеру і становлять реальну загрозу соціально-економічному розвитку більшості країн світу.

На сьогоднішній день існує безліч міжнародних організацій, які активно займаються профілактикою і допомогою ВІЛ інфікованим. З даної проблематики постійно проводяться конференції та круглі столи; багато з них дійсно є ефективними і створюють конструктивний дієвий підхід до вирішення проблеми.

Депресія у ВІЛ позитивних

Одна з таких важливих подій відбулася сьогодні, 29 жовтня о 14:00 у Києві. Захід пройшов у форматі відкритої лекції ко-директора Українського та Центрально-Азійського центру обміну технологіями в сфері залежностей професора Девіда Грелотті, який займає посаду доцента психіатрії та директора відділу ВІЛ психіатрії в університеті Каліфорнія і багато років присвятив допомозі ВІЛ позитивним та хворим на інше психічні розлади у Африці та Гаїті.

На лекції розглядали проблематику того, як супутня депресія підтримує існування епідемії ВІЛ. Звичайно, що тематика доволі непроста, і переважну частину аудиторії складали практикуючі психологи, психіатри та психотерапевти. Але ця лекція викликала великий інтерес у співробітників Міжнародної Антинаркотичної Асоціації, так як ВІЛ – це та проблема, з якою ми зіштовхуємося кожного дня, і нам особливо важливо вміти надавати професійну психологічну підтримку ВІЛ позитивним людям.

Профілактика ВІЛ-інфікованим

Професор розглядав взагалі поняття депресії, як емоційного порушення і безпосередній взаємозв’язок, чи навіть вплив депресії на розвиток ВІЛ інфекції у людини. Він наводив багато статистичних даних: так, наприклад, якщо серед здорових людей число схильною до депресії становить від 5 до 10 відсотків, то у ВІЛ інфікованих воно становить 60 відсотків. Звичайно, що це є величезною загрозою, так як хворі починають пропускати прийоми препаратів, чи зовсім перестають приймати ретровірусну терапію. Зміна поведінки внаслідок депресії, безвідповідальність та тунельне мислення може спричинити передачу ВІЧ інфекції іншим людям. Та і взагалі депресія сама по собі може сприяти прогресуванню ВІЛ.

Вплив депресії на розвиток ВІЛ

На сьогоднішній день депресія вивчена, наскільки це можливо: її причини, прояви та наслідки. Її може викликати навіть сама ретровірусна терапія. Та, як в будь-яка інша хвороба, депресія лікується навіть у хворих на ВІЛ. Лікування може включати, як медикаментозну підтримку, так і психо-емоційну роботу з фахівцями.

Загалом можна сміливо казати про те, що лекція пройшла дуже плідно та інформативно. Фахівці Центру Здорової Молоді отримали безцінну інформацію та досвід, а також натхнення та мотивацію для подальшого вже практичного застосування отриманих знань у роботі з залежними людьми.

Ми постійно розвиваємося і вчимося, адже тільки рухаючись уперед ми стаємо краще з кожним днем!?

ТВЕРЕЗІСТЬ – ВИБІР СИЛЬНИХ!

#CZM #ХимическаяЗависимость #ЛечениеЗависимости #ЛечениеАлкоголизма #ЛечениеНаркомании #ЛечениеИгромании #Наркомания #Алкоголизм #Игромания #Реабилитация #rehabilitation#rehab #РеабилитацияНаркозависимых #РеабилитационныйЦентр #ГорячаяЛиния

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту