Принцип дії психоактивних речовин

що таке психоактивні речовини

Як ми знаємо, усі психоактивні речовини впливають на організм, психіку і свідомість людини; просто рід і ступінь їх впливу різняться в залежності від виду самого речовини. Але те, що вони однозначно справляють враження на людину і змушують її змінюватися, – це беззаперечний факт. Цей факт, власне, і приваблює людей, змушує їх вживати всі нові й нові речовини в спробах знайти саме те, що ідеально підійшло б саме їм і реалізувало б усі їх запити.

Чому люди обирають певні види психоактивних речовин?

Природно, що в основі будь-якого вживання завжди лежать якісь причини. Людина як істота, що володіє розумовими здібностями, нічого не робить просто так. Навіть, якщо часом ми здійснюємо, як вважаємо, необдумані вчинки, – то й це насправді не зовсім так. У цих вчинків теж є причини – просто вони, найімовірніше, – не усвідомлені.

психоактивні речовини
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Несвідомі причини вживання

    Інстинкт самозбереження людини включається не тільки в разі загрози його фізичному тілу, але і в разі загрози його емоційному стану. Уявімо ситуацію, що протягом декількох років підліток живе в абсолютно некомфортній, що не прийнятній для нього атмосфері: постійні сварки в родині, приниження і глузування в школі, постійні невиправдані вимоги батька-перфекціоніста: бути кращим, першим, ніколи не програвати. Згодом після такої деструктивної взаємодії із зовнішнім світом у молодої особистості формується маса внутрішніх комплексів, страхів, образ, і, природно, – агресії по відношенню до світу, яку в силу невпевненості в собі молода людина змушена придушувати. Але негативна енергія, яка не має виходу, направляється на внутрішнє руйнування. Таким чином людина або хворіє (психосоматичне захворювання), або приходить до вживання отрути, яка тимчасово дає їй полегшення, порятунок від мук.

    психоактивні речовини негативно впливають на

    Як бачать залежних інші люди?

    як психоактивні речовини

    Люди, які безпосередньо або ж опосередковано стають жертвами чужого вживання (від людини, яка постраждала під колесами п’яного водія до матері, яка страждає від того, що її син – наркоман), як правило, мають негативні відчуття стосовно залежних. Як Ви вважаєте – чому? Все дуже просто. Хімічно незалежна людина, яка періодично може собі дозволити випити шампанського у свято, відчуває в ці моменти радість і розслаблення. Відповідно, у нього формується переконання, що залежні постійно відчувають такі почуття, що їх життя – це рай, і їм плювати, що їх рай створює пекло всім іншим. Вони звинувачують залежних і відчувають почуття несправедливості, образи, а часом і заздрості. А чому б і ні: залежний чоловік насолоджується вживанням, поки дружина тяжко працює на 2-х роботах, а потім його все в сотий раз лікують, кружляють навколо, підтримують, мотивують і надихають, при чому на гроші тієї ж дружини. Природно, що таке сприйняття ситуації породжує гнів.

    Для чого люди вживають психоактивні речовини?

    Але ні лікарі, ні психологи, ні близькі люди залежних, що пройшли з ними весь непростий шлях одужання, так не вважають. Вони то знають, що насправді залежний насолоджується вживанням тільки перший час, далі його життя перетворюється в пекло, поступово наповнюючись болем, рунуваннями, втратами й безвихіддю.

    Насправді тільки деякі люди починають вживати заради отримання кайфу (до речі, вони, як правило, залежними і не стають). Більшість людей, які вдалися до психоактивних речовин, вирішують свої особистісні проблеми (дуже часто самі не усвідомлюючи цього).

    Людина, яка має величезні проблеми із заниженою самооцінкою, боязню спілкування, залежністю від думки інших і неприйняттям себе, вживши стимулятори, вмить усвідомлює, що саме цього їй і не вистачало все життя і тепер вона вперше почувається впевненою, крутою й успішною.

    Якщо ж людина, навпаки, страждає від того, що її життя занадто насичене, вона не має спокою і миру – спробувавши, наприклад, стимулятори – їй стане ще гірше, а от «повільні» (опіумні) наркотики дадуть саме той найбажаніший стан.

    психоактивні речовини це

    Як діють наркотики і алкоголь

    вплив алкоголю та наркотиків на організм людини

    Якщо є хвороба – то є і лікування

    Так як же все-таки впливають психоактивні речовини на організм людини?! Розібратися в цьому нам допоможе нейробіолог Джудіт Грізель. У 13 років ця юна дівчина вдосталь пізнала всю красу алкогольної інтоксикації. Як вона сама зазначає, в той момент вона відчула стан істинного щастя: пішли геть страхи,  сором’язливість і невпевненість. Відчувши цей стан одного разу, дівчина знову і знову намагалася відтворити його, перебираючи різні варіанти: від марихуани до кокаїну. В той же час десь всередині, очевидно, усвідомлюючи, що вона в полоні, Джудіт вивчала причини наркоманії з позиції нейробіології. Причина тому проста: розуміючи, що вона хвора, Джудіт як лікар точно знала, що, якщо є хвороба, – то повинно бути і лікування! Чи були її пошуки успішними – судіть самі: вже 30 років, як ця жінка живе повноцінним щасливим життям без алкоголю і наркотиків. Більш того, вона вивчає вплив наркотиків на мозок людини і викладає психологію в Університеті Бакнелла. Давайте трохи ознайомимося з її вченнями.

    Особливості впливу наркотиків і алкоголю на людину

    Кажуть, що наркотики і алкоголь особливо згубно впливають на мозок молодих людей, але чому?! Причина дуже проста. У підлітковому віці в мозку формуються перманентні структури, а сформовані в стані наркотичної інтоксикації нейронні зв’язки будуть нести в собі схильність до патологій. Саме тому, почавши пити / вживати наркотики в цьому віці, набагато підвищується ймовірність того, що людина стане алкоголіком / наркоманом.

    Алкоголь

    З алкоголем картина взагалі сумна. У сучасному суспільстві немає найменшої заборони на нього, навпаки, вживання спиртних напоїв у свята, в нічних клубах і, прости Господи, навіть в церкві – є нормою. Незважаючи на популярність алкоголю, його принцип і масштаби впливу ще дуже далеко не вивчені. Він, подібно до кувалди, завдає потужного удару по всьому мозку, впливаючи на основні нейромедіатори (ендорфіни, дофамін, глутамат і ГАМК), а також – на іонні канали.

    Кокаїн

    Абсолютною ж протилежністю алкоголю є наркотик під назвою “кокаїн”, вивчення якого, до речі, на відміну від алкоголю, здійснюється набагато простіше і результативніше. Він блокує процес переробки нейромедіаторів, що, як наслідок, викликає збудження мозку, пришвидшуються всі процеси і реакції, а в мозок надходить інформація про задоволення.

    Марихуана

    Що ж стосується впливу на мозок такого популярного наркотику, як марихуана, то тут можна говорити про поєднання обох особливостей: алкоголю і кокаїну. Незважаючи на точкову спрямованість марихуани, вона має дуже масштабний вплив, а саме: весь мозок. Але мозок дуже швидко адаптується до речовини і кількість його ділянок, на які речовина може впливати, значно знижується. Саме тому з часом куріння починає приносити все менше ефекту, а кинувши його, – світ взагалі втрачає фарби.

    Опіати

    Особливість опіатів в принципі пояснюється історією їх виникнення, що йде корінням в стародавню медицину. Вони забирають у людини біль, страждання, тривогу, страхи. Ну а якщо на чистоту, то незалежно від умов і життєвих обставин, 90% населення нашої планети ввжають себе такими, що страждають. Але не варто також забувати і про адаптивні можливості людського мозку. Через деякий час системного вживання опіатів, залежний вдається до них не для того, щоб відчути себе щасливим, а для того, щоб не відчувати себе нещасним. Ну і природно, що без наркотику ступінь його колишніх страждань зводиться в сотий ступінь.

    вплив наркотиків на людину

    Субкультура вживання

    психотропні речовини це

    Вживання прищеплюється в нашому суспільстві з пелюшок: спочатку батьками за святковим столом, потім корпоративи, розважальні заклади, відпочинок «все включено», та ін. Дійсно, дуже важко в наш час знайти людину, яка зовсім не вживає. А якщо такі і є, і при цьому вони не залежні, що «одужують», то суспільство вважає їх просто тими, які «зав’язали». Насправді ж це просто ті люди, які здобули емоційну зрілість і мудрість, вони навчилися самостійно конструктивно вирішувати свої проблеми і насолоджуватися життям, не намагаючись щось «запити» / «занюхати», компенсувати, не бачити, або ж – забути .

    Можете просто зараз поставити собі питання і чесно, хоча б самому собі, відповісти: «а для чого вживаю я? Що компенсую? Що у мене болить? Що мені дає вживання?». Відповівши на ці питання, спробуйте з’ясувати відповідь на головне питання: «А чи дійсно я отримую від вживання те, що хочу отримати». Сподіваюся, прочитана стаття і чесну відповідь на це питання вкаже Вам на ті зміни, які Ви (і ніхто інший!) Повинні будете здійснити у своєму житті!

    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту