Як залежному закріпитися у тверезості

Комплексний підхід до лікування залежності

У попередніх статтях ми говорили про те, як стимулювати залежну людину почати лікування (ЯК МОТИВУВАТИ ЗАЛЕЖНОГО НА ОДУЖАННЯ), яким має бути це лікування (НАВІЩО ПОТРІБЕН ПОВНИЙ КУРС ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ) та як допомогти їй пройти соціальну адаптацію (ЯК ЗАЛЕЖНІЙ ЛЮДИНІ ПОВЕРНУТИСЯ В СОЦІУМ). Ми, навіть, розглядали рекомендації, яких має дотримуватися одужуюча від залежності людина, аби зберегти свою тверезість (РЕКОМЕНДАЦІЇ ТВЕРЕЗОСТІ). Тепер настав час розглянути не менш важливу тему, без якої усі попередньо прикладені зусилля є просто марною тратою часу. Отож, давайте поговоримо про те, як одужуючий залежний може закріпитися у тверезості, так, щоб життя із щоденного бурхливого водопаду боротьби з самим собою перетворилося на тиху мирну річку, яка спокійно тече цією прекрасною долиною під назвою «життя».

Як залежному закріпитися у тверезості

Залежні люди – не схожі на інших

Це твердження не є образливим, так як воно не говорить про те, що вони – гірші чи слабкіші. Просто у залежної людини в силу її хвороби сформувалося певне мислення та система бачення світу, відмінна від мислення незалежної людини (ОСОБЛИВОСТІ ВЗАЄМОВІДНОСИН ЗАЛЕЖНОЇ ЛЮДИНИ ЗІ СВІТОМ). Це свідчить тільки про те, що одужуючому залежному слід звернути особливу увагу на свій образ життя: оточення, місце проживання, роботу, харчування, відпочинок, відношення та цілі. Тому часто фахівці Центру Здорової Молоді рекомендують випускникам програми психосоціальної реабілітації (НАВІЩО ПОТРІБЕН ПОВНИЙ КУРС ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ) деякий час залишатися в організації, де вони матимуть змогу навчатися, проживати, харчуватися, проводити дозвілля та працювати. Знаходження у такій терапевтичній спільноті матиме позитивний вплив на процес одужання залежного.

Залежні люди - не схожі на інших

Надання освіти та працевлаштування залежних у Центрі Здорової Молоді

Рецидиви, як правило, відбуваються після повернення залежного в соціум, через його сформоване роками залежне мислення (Залежне мислення) та нездатність контролювати тягу.  З метою зменшення числа рецидивів співробітники Центру Здорової Молоді розробили спеціальну освітню програму для одужуючих від залежності людей. Впровадження цієї програми вже продемонструвало високі показники тривалості тверезого життя у колишніх залежних. Майже усі ті, хто пройшов освітню підготовку та залишився працювати у організації, вже понад 5-10 років перебувають у ремісії, а це, на хвилиночку, дуже високі показники! Таким чином, Центр Здорової Молоді створив не тільки платформу для проходження етапу становлення залежної особистості, а й безпечні та сприятливі умови для життя, розвитку та росту залежного, як людини, співробітника, сім’янина та особистості.

Надання освіти та працевлаштування залежних

Школа соціального працівника

Актуальність

Більшість хлопців та дівчат, пройшовши програму реабілітації та твердо вирішивши почати нове тверезе життя, нажаль, просто не мають такої можливості. Більшість з них не мають не те, що вищої, а й навіть повної базової освіти. Тому Центр Здорової Молоді ще 10 років тому засновав школу соціального працівника. Заснування такої школи має і загальнодержавне значення, адже, ті випускники, які зірвалися і знову почали вживати, зрозуміло, що вмить повертаються до старого способу життя: кримінал, пограбування, розбої, махінації та афери. Тому програма, направлена на зменшення рецидивів у залежних, безпосередньо впливає на зменшення маргінального прошарку населення, зниження криміналізації країни та збільшення її економічного благополуччя.

Мета

Метою цієї школи – є надання одужуючим можливості отримати знання та вміння, які б допомогли їм не тільки краще розібратися у своїй хворобі та у собі, а й допомагати одужувати іншим. Не  мало важливим фактором є також і те, що проходження цієї школи наддасть залежним можливість працевлаштуватися та самостійно себе забезпечувати, знявши нарешті цей тягар з бідолашних батьків.

Програма

Програму школи пропоную розібрати на основі останньої школи соціального працівника, яка наразі проходить у місті Києві, адже в цілому усі вони мають однакову програму, курси, викладачів та період проходження. Не дивно, що програми таких шкіл – досить насичені. І ця була не винятком. Вона включала, як психотерапевтичні заходи, які є необхідними для того, щоб одужання залежного не зупинялося, так і профільні предмети.

Інтернет-маркетинг

Так, наприклад, розпочалася школа курсом з Інтернет-маркетингу, або ж точніше – SMM (рекламна діяльність у соціальних мережах). Просвітницька та інформаційна діяльність у мережі Інтернет та у соціальних мережах користується у наші дні величезним попитом. Для проведення лекцій та практичних занять був запрошений досвідчений маркетолог та SMM-фахівець – Мохамед. Він розповів слухачам основи діяльності у соціальних мережах та лайфхаки, які будуть допомагати донести важливу інформацію до максимального числа бажаної цільової аудиторії. Хоча школярі і були трохи здивовані обсягами та глибиною знань викладача, та все ж таки вони залишили лекційну залу з купою емоцій, планів та перспективних ідей на майбутнє  (Офіційне відкриття літньої школи соціального працівника).

Консультування

У наступному блоці учні навчалися телефонному та особистому консультуванню людей, у яких виникли проблеми залежності, або ж – їхніх родичів. Для проведення цього блоку приїхав керівник Львівського регіону – Шолом Сергій Анатольович. Також окремий блок був присвячений інформаційно-просвітницькій діяльності. Викладачі навчали залежних тому, як правильно проводити соціальну рекламну діяльність; на які принципи вона має спиратися; як домовлятися з представниками органів влади та самоврядування; як доносити населенню країни важливі факти щодо наслідків вживання та азартних ігор. Для проведення мотиваційного консультування був запрошений досвідчений сімейний психолог та адиктолог – Лебедєва Валентина Емільянівна, яка поділилася зі слухачами лайфхаками щодо того, як шукати коректні та ефективні підходи до різних людей, та як мотивувати залежного на одужання, адже, як ми пам’ятаємо, залежні вкрай рідко прагнуть лікуватися (ЯК МОТИВУВАТИ ЗАЛЕЖНОГО НА ОДУЖАННЯ).

Фандрайзинг

Це величаве слово «школярі» ще не скоро забудуть, адже кожну школу саме цей курс вражає учнів найбільше. Спікер надав хлопцям та дівчатам основи того, як шляхом налагодження партнерських взаємовідносин можливо, не маючи стартового капіталу, отримувати певні блага. Ці навички є вкрай корисними у соціальній сфері роботи, адже постійно необхідно налагоджувати взаємовідносини з якомога більшим числом спонсорів та партнерів, залучати їх до здорового образу життя, та залучитися їхньою підтримкою для подальшої соціальної діяльності в напрямку профілактики виникнення залежності у населення нашої країни. Такі фундаментальні знання у сфері бізнесу виявилися неймовірно цікавими для залежних, адже вони і не мріяли, що колись зможуть стати успішними людьми та навіть подумувати про власний бізнес.

Соціальна робота

Для викладення такого важливого курсу, як «соціальна робота», був запрошений професіонал у цій сфері з понад 20-річним стажем роботи та просто – старий добрий товариш Центру Здорової Молоді – Леонід Крисов. Він поділився зі слухачами своїм досвідом; розповів про правила та принципи соціальної роботи; розглянув правове регулювання цієї сфери діяльності та ті випадки, коли соціальні працівники мають співпрацювати з державними установами та іншими спілками та організаціями. Ці знання підкріпилися також лекціями з соціальної роботи, провести які була запрошена викладач кафедри соціальної роботи Києво-Могилянської академії – Дмитришина Наталія. Вона розглянула такі важливі теми, як соціальна робота, профілактика виникнення залежності та розвитку ігроманії. Також лекційні заняття провів керівник відділу профілактики Київського регіону – Сурженко Віталій Михайлович, який ближче познайомив учнів з функціональними обов’язками співробітників організації на різних етапах їхньої кар’єрної драбини.

Школа соціального працівника

Завершення та офіційне закриття школи

По закінченню лекційної та практичної частин, школярам доведеться склали тести, які підтвердять їх гідний рівень знань та відмінне засвоєння інформації. Після цього усі, хто вірно виконав завдання, отримують диплом, якій свідчитиме про проходження освітньої програми, та вже повноцінно зможе вести переговори з керівниками асоціації, щодо працевлаштування у ній,  або ж шукати іншу роботу, якщо сам того побажає. Утім, як правило, люди залишаються працювати у організації, адже розуміють, наскільки вони потребують допомоги, розмов та просто доброї посмішки інших, таких самих, як вони, залежних. Після вручення дипломів організатори подякували молодим людям та благословили в добрий шлях.

***

Такі школи є неймовірно важливими, адже та освіта і знання, які отримують залежні на школах соціального працівника, відчиняють їм двері у світле та щасливе майбутнє, про яке вони, навіть, і мріяти не могли у період вживання психоактивних речовин.

ТАМ, ДЕ Є МРІЯ ТА БАЖАННЯ – ТАМ НЕМАЄ НІЧОГО НЕМОЖЛИВОГО!

Завершення та офіційне закриття школи
Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту