Метадонова залежність: прояви, ломка, наслідки

метадон

Метадон – це важкий синтетичний опиоид. Він був синтезований в Німеччині в 1937 і протягом довгого часу застосовувався як болезаспокійливе. Метадон не викликав такої яскравої ейфорії, як героїн, тому його стали використовувати для лікування героїнової залежності в ролі тимчасового заступника.

Через 15 років дослідники дізналися, що метадон використовується як наркотик і вже став причиною безлічі смертей. Сьогодні цей препарат заборонений, але його продовжують вживати незаконно – приймають у вигляді таблеток або вводять внутрішньовенно. Це з’єднання накопичується в тканинах, що призводить до некрозу м’язів і вираженої деградації серцево-судинної і дихальної систем.

Що таке метадонова залежність, і хто такі метадонові наркомани?

Метадон продовжує руйнувати організм протягом трьох днів з моменту прийому. Ефект після отримання «дози» настає вже через 20 хвилин. Після «уколу» спостерігаються такі «ефекти»:

  • зниження частоти серцевих скорочень;
  • зниження чутливості до болю;
  • добродушний настрій;
  • сильне звуження зіниць;
  • загальмованість;
  • порушення координації.

В абсолютній більшості випадків залежні комбінують метадон з іншими психоактивними речовинами або алкоголем, що може спровокувати найнесподіваніші наслідки. Опис цих ефектів не завжди можна знайти в медичній літературі, що дуже ускладнює надання медичної допомоги.

Метадонова залежність формується швидше, ніж героїнова. Всі наркомани проходять три характерні стадії.

  1. Сильна психологічна залежність, коли хворий впевнений, що може контролювати частоту прийому речовини і дозу.
  2. Дуже сильна фізична залежність з синдромом відміни.
  3. Декомпенсація, формування важких соматичних проблем, виснаження організму.

У 98% випадків передозування метадоном призводить до смерті. Це відбувається через набряк легень і деяких інших різких змін в організмі. Серед наслідків метадонової залежності:

  • значні стрибки температури тіла;
  • порушення функції печінки і нирок;
  • запор;
  • міопатія;
  • сильне підвищення артеріального тиску;
  • гіперглікемія;
  • дискінезія жовчовивідних шляхів;
  • органічне ураження головного мозку (енцефалопатія).
метадонова залежність
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Що таке метадонова ломка?

    Метадонова ломка – це набагато тяжче явище, ніж абстиненція при героїновій залежності. Наркоман відчуває тривогу і паніку, занепокоєння, а також страждає від безсоння. Одним із симптомів абстинентного синдрому можуть стати «гарячі припливи» і сенсопатії – сильні болі різної локалізації. Також можливі нудота і блювота. Часто наркомани намагаються замістити метадон дешевшим героїном, що призводить до передозування.

    Скільки триває метадонова ломка? У той час як ломка у героїнозалежних триває 5-10 днів, метадонові наркомани страждають 4 тижні! Симптоми проявляються вже через 2 дні після закінчення дії речовини, а пік настає через 2 дня.

    Метадонова ломка

    Лікування метадонової залежності

    Лікування метадонової залежності

    Постабстинентний синдром триває близько півтора року. Однозначної відповіді на питання, як кинути метадон в домашніх умовах, не існує. Ця речовина провокує сильну інтоксикацію, яка може призвести до смерті. Лікування абстиненції слід проводити в стаціонарних умовах в кілька етапів. Спочатку хворий повинен пройти курс лікування в лікарні під контролем лікарів.

    1. Інтоксикація. Фахівці застосують інфузійні програми, а також вітамінотерапію і засоби для лікування окремих порушень: транквілізатори, снодійні, сечогінні, адреноблокатори, анальгетики, антигістамінні та ін. Використовується також плазмаферез і екстракорпоральних методів лікування. Найкраще себе зарекомендував метод ультрашвидкий опіоїдної детоксикації: хворому вводять блокатор опіатних рецепторів: налтрексон. Процедура має безліч протипоказань і повинна проводитися під наглядом реаніматологів та анестезіологів. Після купірування абстиненції важливе значення має відновлює терапія – ноотропи, вітаміни, гепатопротектори, фізіотерапія, нормалізація харчування.
    2. Психологічне відновлення. На другому етапі людина повинна пройти відновлення в спеціалізованому центрі, де він може відвідувати групи підтримки, а також групову та індивідуальну психотерапію. Пацієнт повинен усвідомити проблему і захотіти позбутися від неї. Також важливо усунути психологічні проблеми, які спричинили залежність.

    Дуже часто залежність від метадону призводить до смерті. Але пам’ятайте – повернення до здорового життя можливе завжди!

    Ліцензії та сертифікати

    Наші Ліцензії

    Школа консультантів з хімічної залежності
    Лист
    Свідоцтво
    Лист підтримки
    Сертифікат
    Опанасенко Людмила – сертифікат лікаря-спеціаліста
    Сертифікат Опанасенко Людмили
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту