Освіта, як важливий фактор соціальної адаптації залежних

Школа соціального працівника

Нещодавно завершилася чергова школа соціального працівника, яка проводиться Центром Здорової Молоді чотири рази на рік протягом останніх п’яти років. Осіння школа тривала з 30 вересня по 12 жовтня у місті Києві. Як і попередні подібні школи («ЯК ЗАЛЕЖНОМУ ЗАКРІПИТИСЯ У ТВЕРЕЗОСТІ» ), осіння школа 2019 року була насичена корисною інформацією, практичними заняттями та мотивуючим спілкуванням.

Освіта, як важливий фактор соціальної адаптації залежних

Прийняти участь у навчальному курсі приїхало 11 чоловік із 10 регіонів нашої країни. Зокрема, у процесі проходження школи соціального працівника були розглянуті такі аспекти, як профілактична діяльність, спрямована на попередження першого вживання психоактивних речовин серед дітей та молоді («ПРОФІЛАКТИКА НАРКОМАНІЇ: ЩО МАЄ ЗНАТИ ДИТИНА» ), особливості профілактичної роботи з родичами залежних осіб («ВІДКРИТИЙ СІМЕЙНИЙ СЕМІНАР ДЛЯ ОСІБ, ЯКІ ЗІШТОВХНУЛИСЯ З ПРОБЛЕМАМИ ЗАЛЕЖНОСТІ» ), методика та особливості консультування осіб, які страждають на хворобу залежності («ЧИ МОЖЛИВО ВИЛІКУВАТИ АЛКОГОЛІКА АБО НАРКОМАНА» ), фандрайзинг (залучення ресурсів до реалізації соціальних проектів) та багато іншого. Також до учнів завітав доцент кафедри соціальної роботи Києво-Могилянської академії з метою ознайомити їх з особливостями та важливими аспектами цієї діяльності.

Школа соціального працівника

Для кого створені школи соціального працівника

Школи соціального працівника були створені в першу чергу для осіб, які страждають на хворобу залежності та пройшовши повний курс лікування від цієї хвороби («НАВІЩО ПОТРІБЕН ПОВНИЙ КУРС ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ» ), вирішили, що більш не хочуть повертатися до попереднього життя, а готові і далі працювати над собою, щоб змінюватися та все більше ставати вагомими соціальними елементами сучасного соціуму та світу. Саме такі школи відкривають залежним шлях до нового життя, допомагаючи їм не тільки поповнити свій багаж знань, а й знайти дійсно гідну роботу, яка надасть їм змогу забезпечити своє життя і у подальшому – створити сім’ю («ЯК ЗДОБУТИ ОСВІТУ ТА ПРАЦЕВЛАШТУВАТИСЯ ЗАЛЕЖНІЙ ЛЮДИНІ» ).

Для кого створені школи соціального працівника

Центр Здорової Молоді завжди у тренді

Ми добре розуміємо, що живемо у сучасному світі, де щодня з’являються нові технології, методики, підходи та модні тренди, тому і самі намагаємося не відставати від темпу змін цього світу. Саме тому нещодавно освітня програма школи соціального працівника доповнилася ще одним таким важливим предметом, як SMM, або простіше кажучи – інформаційна та рекламна діяльність в мережі Інтернет, та особливо – в соціальних мережах. В наш час саме електронна популяризація здорового способу життя та профілактика наркоманії та алкоголізму набула значної ваги, адже переважна кількість цільової аудиторії (діти, підлітки, молодь) проводять більшу частину свого часу саме у всесвітній мережі та соціальних онлайн-співтовариствах. Для викладання цього новітнього курсу був запрошений професіонал-практик в даній галузі, який проявив бажання на добровільних умовах допомогти одужуючим від залежності молодим людям познайомитися з цією цікавою і популярною сферою. Звичайно, що рівень знання комп’ютерних технологій у всіх учасників школи різний, та, незалежно від цього, спікер зумів знайти підхід до кожного, за єдиною умовою – наявністю бажання.

Центр Здорової Молоді завжди у тренді

Участь учасників школи у проведенні семінару для родичів залежних людей

За старою доброю традицією, учасники школи соціального працівника допомагали своїм викладачам, а також майбутнім колегам та, можливо, навіть друзям у підготовці та проведенні планового семінару для родичів залежних осіб. Більше про сам захід Ви можете дізнатися з нашої попередньої статті («СПІВЗАЛЕЖНІСТЬ ТА МЕТОДИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ В ДОМАШНІХ УМОВАХ» ). Не дивно, що у багатьох початківців ця подія викликала переживання та острахи, адже не слід забувати, який образ життя вели усі ці люди раніше… Втім, як запевняють самі фахівці Центру Здорової Молоді, саме такі моменти, коли залежний долає свій страх, комплекси та невпевненість, роблять його значно сильнішим та надають значний поштовх у його подальшому одуженні.

Участь учасників школи у проведенні семінару

Участь школярів у акції «Намалюй життя»

Ще однією цікавою подією, яка чекала на школярів, була їх участь у всеукраїнській акції «Намалюй життя», яка вже багато років реалізується Центром Здорової Молоді по території усієї країни («АКЦІЯ «НАМАЛЮЙ ЖИТТЯ»» ). Такі акції не тільки надихають молодих одужуючих людей на продовження боротьби як із власною хворобою залежності, так і з наркоманією та алкоголізмом, як негативним соціальним явищем. Окрім того, такі події гуртують молодь та роблять їх ближчими один до одного.

Участь школярів у акції «Намалюй життя»
Намалюй життя

Проведення профілактичних занять у вищих навчальних закладах

На завершення учням було запропоновано спробувати себе у ролі справжнього лектора з профілактичної роботи та провести семінари, спрямовані на попередження вживання психоактивних речовин, у вищих навчальних закладах. Цей напрям профілактики є дуже важливим в наш час, адже зараз, як ніколи раніше, наркотики є доступні нашим дітям, а придбати їх можна безпосередньо у власному навчальному закладі за відносно доступну ціну. Учнів сильно надихнули такі заняття, адже, як вони зізнаються, вони дійсно відчули себе важливими, потрібними та здатними допомогти дітям не повторювати їхній невдалий шлях («ДИТЯЧА НАРКОМАНІЯ: ЯК ВРЯТУВАТИ СВОЮ СІМ’Ю» ). За період проходження школи були проведені освітньо-профілактичні заняття у вищих навчальних закладах Києва: НТУУ “КПІ” та КНУ імені Т.Г. Шевченка. Також було проведено два практичних заняття у наркології, на яких учні ділилися з хворими власним досвідом та закликали їх до правильного вибору, закликали їх обрати життя!

Проведення профілактичних занять у вищих навчальних закладах

***

За роки існування таких шкіл вже сотні залежних здійснили свої мрії та здобули те щасливе життя, про яке колись навіть і мріяти не могли. Якщо Ви читаєте цю статтю та у Вас виникають сумніви щодо того, а чи зможете саме Ви або Ваш родич також пройти цей непростий шлях та, подолавши згубну звичку, дійти врешті-решт до того омріяного щасливого життя, то просто перестаньте боятися та вагатися, та почніть діяти! А ми, фахівці Центру Здорової Молоді, допоможемо Вам у подоланні цього шляху та підтримуємо, поділимось нашим багаторічним досвідом, знаннями та щирим бажанням бачити Вас тверезими та успішними!

Проведення профілактичних занять у вищих навчальних закладах 2

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту