Причини та наслідки вживання психоактивних речовин: емоційна сфера

Психоемоційна сфера

Якщо Ви зіткнулися з проблемою залежності, або проблема залежності з’явилася у Вашій родині, то Вам буде дуже корисна ця стаття. Якщо ж ні — Вам тим паче варто її прочитати, щоб розуміти, що, окрім страшилок про реабілітаційні центри, де б’ють та не годують, вживання психоактивних речовин значно впливає на емоційно складову життєдіяльності людини, а від неї по суті залежить і мислення, і дії, і результат дій людини. Можливо, після прочитання хтось замислиться, наскільки ця гра варта свічок…

Згадайте, як це було вперше? Подруга чи хлопець запропонували просто спробувати десь на дискотеці? Чи Ви намагалися угамувати біль після розлучення? Чи Ви вжили, щоб хоч якось розслабитися і відпочити від проблем, які усі разом зненацька звалилися на Вашу голову? Насправді ж — це не важливо. Це — вершина айсбергу. Конкретні ситуації, люди, причини — це те, що лежить назовні, що підштовхнуло Вас. Але слід розуміти, що ситуації та події були породжені в першу чергу емоціями. І саме з них треба починати, і з ними розбиратися.?

Скажу Вам більше того – ними же ми і закінчимо! Звична річ, що часто люди починають вживати саме через цікавість. Кожна людина має цю рису, як потяг до чогось нового, незвичного. Але ж Ви чомусь потягнулися саме до психоактивних речовин, а не до занять йогою, чи не пішли на курси китайської мови. Ви обрали найбільш деструктивний (руйнівний) метод задоволення цікавості. Тут можна казати і про безвідповідальність, і про недальнозоркість, і про неприйняття себе (адже приймаючи і люблячи себе, людина не буде себе ж вбивати). Сучасна людина часто переживає такі емоції як стрес, депресія, агресивність, нудьга. Але дехто приймає ці емоції (дозволяє їм бути), а інші втікають від них, від реального світу. Тут психоактивні речовини виступають, як порятунок, панацея від негативних емоцій.

Що відчуває залежний?

Часто людина (особливо молода) починає вживати через приклад друзів. Вона хоче бути схожою, входити до якогось маленького, але важливого співтовариства особливих людей. Тут з’являються невпевненість у собі, і низька самооцінка, показовість і демонстративність. Часто людина настільки невпевнена в собі, що не може рота зайвий раз відкрити, а от у стані наркотичного сп’яніння вона — просто душа компанії)

Отож, ми приходимо до висновку, що основні емоції, які здатні спровокувати людину до першого вживання психоактивних речовин, це — депресія, страх, тривога, смуток, образа, чи навпаки вина.

Людина не приймає себе та своїх справжніх емоцій такими, якими вони є на поточний момент. Вона не може дозволити собі відчувати себе винною, злою, засмученою, переляканою, чи невпевненою у собі. Людина просто лінується самостійно перепроживати ці негативні емоції. Але ж саме у процесі перепроживання негативних емоцій відбувається емоційние прдорослішення. ?Вона ж починає тікати від них, шукаючи чарівну панацею, та лікувати себе від своїх емоцій. На цьому емоційне дозрівання вже залежної людини зупиняється.

Вживання не тільки призупиняє емоційне зростання людини, яке є не менш важливим, аніж інтелектуальне, чи біологічне, але й спричиняє його деградацію. У залежної людини відбувається примітивізація емоцій, звужується їх спектр. Залишається тільки основні емоції: тривога, злість, депресія, ейфорія. Залежна людина практично не здатна розпізнавати та розрізняти емоції. Їй все важче стає їх регулювати, вона повністю втрачає контроль і емоції самі починають керувати поведінкою і мисленням людини.

як позбутися емоційної залежності
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Емоції залежного

    Крім цього, залежна людина схильна до так званого «застрівання» у неадекватних емоційних станах, таких як злість, роздратування, тривожні депресії, вина, сором, образа, ейфорія та інші. Негативні емоції починають явно переважати, поступово, але впевнено витісняючи будь-які позитивні емоції, пов’язані з почуттям задоволення від життя, радістю. Людина стає дуже емоційно нестабільною. Емоційний стан змінюється настільки часто і різко, що вона часом сама не розуміє, що з нею відбувається. Пам’ятаєте, ми говорили про вживання, як метод зняття емоційної напруги. Це дійсно правда, тільки з невеликим «але». Вживання дає тимчасове полегшення емоційного стану людини. Але внаслідок цього особиста здатність людини до саморегуляції руйнується, що веде до подальшої ще більшої емоційної деградації. Тому, переставши вживати, людина опиняється у настільки складному емоційному стані, що не може його пережити. Вона знову повертається до добро знайомої панацеї, вже навіть розуміючи, що у фіналі знову повернеться до усього спектру негативних емоцій. Ось вам і замкнуте коло залежності.

    Давайте згадаємо емоції, через які, вже залежна на сьогодні людина, колись вперше звернулася до психоактивних речовин. Це явно негативні емоції, такі як вина, смуток, тривога, страх, депресія та інші. Так, потім був невеликий рожевий період ейфорії та блаженого забуття. Та врешті-решт завжди вкінці кожного вживання людина знову переживає ті ж негативні емоції, ще й повністю втративши контроль над ними. Отож, перед тим, як зробити велику помилку — подумайте ще раз: навіщо змінювати своє життя у гіршу сторону і все руйнувати, коли можна зростати та будувати життя своєї мрії?

    Емоції залежного

    Емоційна зрілість

    емоційна зрілість

    Фахівці Центру Здорової Молоді собливий акцент у процесі одужання від хвороби хімічноії залежності роблять саме на емоційному розвитку хімічно залежної людини.
    Розрізняють два види емоційної зрілості:

    1. по відношенню до себе.

    У цьому блоці є 4 задачі:

    1.1. Навчитися усвідомлювати свої емоції та розрізняти їх.
    1.2. брати відповідальність за свої емоції, усвідомлюючи, що справжня причина емоції в середині себе самого.
    1.3. регулювати свій емоційний стан.
    1.4. займатися емоційним розвитком.

    2. Емоційна зрілість по відношенню до інших передбачає 6 основних задач:

    2.1. розрізняти почуття іншої людини.
    2.2. розрізняти свої та чужі почуття.
    2.3. усвідомлювати те, що почуття іншої людини впливають на Вас, та відслідковувати, як саме.
    2.4. навчитися співчувати іншим.
    2.5. усвідомити те, що Ваші почуття впливають на інших, та відслідкувати, як саме.
    2.6. навчитися правильно реагувати на почуття іншої людини та правильно проявляти свої почуття.

    Більш того, в процесі психологічної корекції залежних психологи та адиктологи Центру Здорової Молоді проводять психо-корекцію паралельно на декількох рівнях емоційно незрілої особистості.

    1. Перше, що може проявитися у залежного — це емоційний блок. Людина повністю, або частково перестає будь-що відчувати. Це схоже на якусь внутрішню пустоту, заціпеніння, замерзання. Емоції можуть проявлятися на підсвідомому рівні, але сам залежний це не відчуває. Тому у реабілітаційних центрах частою відповідю на питання, чому людина зробила так чи інакше — є відповідь: «я не знаю». Хворий дійсно не знає, адже він робив це під впливом неусвідомлених емоції. Для того, щоб поступово відбулося розмороження цих почуттів співробітники ЦЗМ проводять Арт-терапевтичні групи, де одужуючі займаються ліпленням, малювання, танцями чи слухають музику. Це звільняє емоційну сферу людини на підсвідомому рівні, адже в процесі, пов’язаному з творчістю, працює права півкуля мозку людини, яка відповідає за емоції, творчість, фантазії та мрії.
    2. Фізичні відчуття. Залежних вчать розпізнавати емоції на рівні фізичних відчуттів (страх — посилення серцебиття, депресія — тиск у грудях, гнів -печіння та тяжкість у шлунку, дзвін у вухах). Таким чином одужуючі прив’язують фізичні відчуття до емоційних. А тому наші фахівці проводять групи з йоги, гімнастики, які сприяють розслабленню м’язів та релаксації.
    3. Хаотичні переживання. Часто залежна людина переживає емоції, як якусь суцільну емоційну масу, енергію. Їх неможливо, ані видокремити, ані розрізнити. Фахівці ЦЗМ підійшли до вирішення цього питання наступним чином. Коли вони спостерігають у одужуючого подібне явище, то пропонують йому завести щоденник емоцій. В цьому щоденнику одужуючий відмічає ситуацію, яка спровокувала певні емоції, самі емоції, фізичні відчуття, думки та дії. Таким чином залежні, як діти, вчаться заново вибудовувати хоч які-небудь причинно-наслідкові взаємозв’язки між емоціями та реальністю.
    4. Розрізнення емоцій. Будь-які емоції спотворюють реальну ситуацію, накладаючи на неї емоційний фон, і при цьому вони впливаючи на реакцію, можуть викликати неадекватні дії. Все ускладнюється ще й тим, що одночасно людина може проживати одразу ж декілька емоції. Для пропрацювання цього аспекту у реабілітаційних закладах ЦЗМ залежним пропонується “доперепроживати” емоції шляхом написання емоційних листів. Висловивши свої емоції у ньому, вони розривають ці листи, та висловлюють емоції у пустоту. Також використовується такий психологічний метод, як Психодрама. Під чітким керівництвом фахівців відбувається відтворення ситуація з минулого, яка є болючою для залежного, а емоції, викликані нею він переживає й досі. Метою цього є звільнення залежного від ярликів минулого. Він отримує вперше у житті право обирати емоцію, можливість реагувати та відчувати ті емоції, які він проживає «тут і зараз», а не так, як він звик, опираючись на минулий досвід.
    5. Відповідальність за свої емоції. Дуже важливо, щоб залежна людина зрозуміла, що вона відчуває ті чи інші емоції, і реагує на них так чи інакше, бо сама так хоче. І ніхто їй не нав’язує саме таку емоцію. Взявши на себе відповідальність, вона зрозуміє, що має над ними владу, і може вирішувати, чи хоче вона знаходитися у певному емоційному стані, чи ні. Мені особисто подобається приклад з образою. Людину ніхто не зможе образити, допоки вона сама не схоче образитися, а так, як емоція образи не є корисною, вона веде до деструктивних реакцій по відношенню до самої себе – то і навіщо вона потрібна. Так, взявши на себе відповідальність за свої емоції, людина приймає рішення, чи хоче вона впускати їх у своє життя, чи ні.
    6. Співпереживання. Залежній людині вкрай важливо відділяти свої емоції від чужих. Емоційно нестійкі та вразливі залежні часто настільки сильно емпатують іншим, що окрім своїх беруть на себе ще й негативні емоції інших людей. У залежних сильна емоційна прив’язка до думки інших людей, їм дуже легко нав’язати емоції, впевнивши у тому, що в неї погане життя, що її ніхто не любить, що її зраджують та не цінують. Вкрай важко відслідкувати момент, коли починаєш відчувати чужі емоції, та вкрай важливо їх одразу ж відкидати.
    7. Взаємодія. В у реабілітаційних центрах ЦЗМ одужуйючих вчать не тільки працювати зі своїми емоціями, а й взаємодіяти з іншими в емоційній сфері. Вкрай важливо зрозуміти, що емоції — це не погано. Навіть негативні емоції повинні бути в житті, адже завдяки смутку – ми відчуваємо радість, завдяки злості —любов, завдяки стражданням – задоволення, завдяки страху – впевненість, завдяки сорому – гордість і т.п. Але тут вкрай важливо не тільки їх регулювати, але є сприймати, розрізняти та поважати емоції іншої людини, і ні в якому разі не натягувати їх на себе.

    Емоційна складова є мабуть найважливішою серед усіх інших аспектів одужання від хвороби хімічної залежності. Це – першопричина усього. Емоції породжують думки (мислення), вони в свою чергу – дії (реакцію), а дії – наслідки, які теж обов‘язково матимуть емоційне забарвлення. Не навчившись адекватно та вчасно розпізнавати свої ж емоції, Ваше життя буде схоже на диких коней, які мчаться кудись, а Ви не можете взяти над ними контроль. Не навчившись працювати з емоціями, вони почнуть самі управляти Вашим мисленням, діями, та Вами. Звичайно, невміння розрізняти та перепроживати емоції більш яскраво виражається саме у залежних людей (через емоційну незрілість в силу багаторічного вживання психоактивних речовин), але цьому вмінню варто вчитися кожному. Потоваришуйте з самим собою, прийміть себе та свої емоції такими, які вони є, та Ви здивуєтесь, наскільки Ваше життя стане легшим та яскравішим!

    ТВЕРЕЗІСТЬ – ВИБІР СИЛЬНИХ!

    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту