Ознаки та стадії розвитку алкоголізму

стадії алкоголізму

На жаль, алкоголізм став доволі поширеним словом у наш час та в нашому суспільстві. Кожна п’ята жінка називає свого чоловіка, схильного до зловживання спиртними напоями, алкоголіком, а по телевізору все частіше лунають висловлювання про те, що алкоголізм – це чума нашого народу. Але, чи дійсно усі ці люди розуміють, що ж насправді представляє собою хвороба алкогольної залежності?

Алкоголізм та його стадії

Як ми вже вказували у попередніх статтях («Кодування від алкоголізму у Центрі Здорової Молоді»), алкоголізм є психофізичною залежністю від алкоголю внаслідок тривалого та систематичного його вживання людиною, через що в неї формуються залежна модель мислення («Залежне мислення») та поведінки, деструктивні звички та спосіб життя, руйнуються стосунки з близькими, та з часом людина стає асоціальною («Як залежній людині повернутися в соціум»). Алкоголізм має дві стадії: звичка та хвороба. Перша стадія, як правило, рано чи пізно перетікає в другу. Ми ж надалі будемо розглядати алкоголізм виключно як хворобу.

ознаки алкоголізму
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Гостре алкогольне отруєння

    Фахівці з алкогольної залежності виділяють три ступені гострого алкогольного сп’яніння або інтоксикації.

    Початковий ступінь

    Перший рівень алкогольного отруєння є майже непомітним ззовні. У людини лише дещо прискорюється серцебиття, розширюються зіниці, червоніє обличчя, уповільнюється реакція та трохи погіршується координація. Сама ж людина відчуває зростання самовпевненості та прилив тепла та легкого запаморочення.

    Середній ступінь

    Цей ступінь наступає при вживанні великої кількості спиртного та відзначається підвищенням збудження, гніву, агресії. Після протверезіння (часткового виходу токсинів алкоголю з організму) у людини може сильно боліти голова, вона довго спить та відчуває безсилля.

    Тяжкий ступінь

    Завершальний ступінь гострого алкогольного отруєння складається із двох фаз. Спершу настає фаза збудження, при якій людина стає нервовою, агресивною, починає швидко та невиразно балакати, її рухи стають імпульсивними. Друга фаза гальмування проявляється у сонливості та стані сильної емоційної та фізичної слабкості, в результаті якого людина може впасти в глибокий та тривалий сон. Після сну людина буде все ще відчувати нудоту, не буде майже нічого пам’ятати, а також вона може мати сильне бажання знову випити. Цей психофізичний стан називають похміллям («Як зняти похмілля в домашніх умовах»). Таким чином в людини формується умовний рефлекс, який і лежить в основі алкогольної залежності, або алкоголізму.

    алкоголізм стадії

    Ознаки хронічного алкоголізму

    стадії розвитку алкоголізму

    Хронічний алкоголізм, або алкогольна наркоманія, характеризується неймовірно сильним потягом людини до алкоголю, наявністю в неї «синдрому відміни» («Який найефективніший метод лікування залежності?») та періодів апатії, байдужості, депресії та пригніченого емоційного стану у період утримання від випивки (астенії). За умов сформованого хронічного алкоголізму людина деградувати прямо на очах: у неї з’являється безліч страхів; вона то злиться, то кається; починає погано спати; здійснює вчинки, які їй взагалі не притаманні. Також людина на цій фазі може переживати галюцинації, гострі психози, постійну нудоту, гострі розлади серцево-судинної системи, печінкову недостатність та втрату пам’яті.

    Стадії та динаміка розвитку алкоголізму

    Дослідники проблеми алкогольної залежності та медики виділяють три стадії розвитку алкоголізму.

    Перша стадія

    На першій стадії у людини формується психологічна залежність, за якої вживання стає систематичним, толерантність до алкоголю зростає, зникає блювотний рефлекс, порушується пам`ять, фізичний стан, а також починають проявлятися окремі психічні розлади.

    Друга стадія

    На цьому етапі формується фізична залежність від алкоголю, виникає абстинентний синдром, алкогольні психози, з’являються запої та значно зростає толерантність до алкоголю. На цьому етапі починається сильна деградація особистості залежної людини.

    Третя стадія

    На даній стадії, внаслідок тяжкої інтоксикації організму алкоголем, посилюється фізична залежність від спиртного, абстинентний синдром є дуже вираженим, сильно знижується толерантність, виникають психічні порушення, а психічна та соціальна деградація людини все більше набирає обертів та має яскраво виражений зовнішній характер.

    ***

    Алкоголізм є дуже підступною та тяжкою хворобою, яка не може бути повністю вилікувана, а лише трансформована у довічну ремісію. Саме тому, ми, фахівці Центру Здорової Молоді, знов і знов застерігаємо Вас від зловживання алкоголем, а якщо ця проблема вже увірвалася у Ваше життя, то не марнуйте час даремно та одразу ж звертайтеся до нас, та наші кваліфіковані та досвідчені фахівці наддадуть Вам якісну та ефективну допомогу!

    ступені алкоголізму
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту