Залежність, як наслідок наявності пограничних психічних розладів

Що таке пограничні психічні розлади

Пограничні розлади особистості є розладами, які характеризуються імпульсивністю, емоційною нестабільністю, підвищеним рівнем тривоги та зниженою здатністю до самоконтролю, а також – значним рівнем десоціалізації. Дуже часто такі розлади супроводжуються схильністю до завдання шкоди собі та оточуючим. Пограничні форми є найбільш поширеною формою психічних розладів людини. У наш час вони зустрічаються настільки часто, що поступово досягають популярності інфекційних захворювань та карієсу. До цього класу входять такі види розладів, як поведінкові, особистісні, невротичні порушення та деякі інші форми.

Що таке пограничні психічні розлади

Причини виникнення пограничних розладів

Причини формування пограничних розладів у людини до кінця невідомі, проте всі вони виникають, як правило, у досить молодому віці внаслідок переживання певних непростих для людини життєвих ситуацій. Також існує гіпотеза щодо генетичної обумовленості розвитку таких розладів, згідно до якої підвищена агресивність виникає у людини внаслідок зниження здатності організму до вироблення серотоніну. Вчені вважають, що частими причинами пограничних розладів є дитячі психологічні травми: дитяче насилля, побої, а також органічні травми, такі, як пошкодження цілісності мозку, особливості темпераменту та інші.

Причини виникнення пограничних розладів

Статистичні дані

Згідно до офіційної світової статистики біля 1,6% людей на планеті щорічно страждають від пограничних розладів особистості. При чому жінки хворіють втричі частіше за чоловіків. Схильність до захворювання найбільша у молодості та значно знижується у похилому віці. Радує те, що у більшості хворих спостерігаються значні покращення протягом 10 років психотерапії.

Статистичні дані

Побічні емоції, поведінка та захворювання при пограничних станах

Емоції

Майже усім людям, які мають пограничні психічні розлади притаманне постійне почуття внутрішньої пустоти, покинутості та тривоги. Вони відчувають досить звичайні для інших людей емоції набагато довше та глибше. Їх нервова система характеризується швидким процесом збудження та дуже повільним  процесом гальмування. Тобто, людина досить швидко набирає емоційних обертів та неймовірно повільно повертається до початкової точки. Їх емоційна реакція на події навколишнього світу у рази сильніша за реакцію звичайних людей, тому лікарі часто говорять про емоційну нестабільність людей з пограничними психічними розладами. Вони схильні також до перфекціонізму та ідеалізації інших, що постійно змушує їх розчаровуватися в людях. У таких людей спостерігається дуже сильна негативна реакція на критику, несправедливість, недооцінку та неповагу зі сторони інших, а також – на поразки та невдачі. Намагаючись, ізолювати себе від зовнішнього світу та знизити таким чином рівень тривоги та агресії, люди з пограничними особистісними розладами часто можуть впасти в сильну депресію, яка інколи призводить до самогубства. Інший шлях – придушення своїх негативних емоцій, також, як правило, несе шкоду хворому, адже усередині його зростає ядерна бомба сповільненої дії. Інколи такі люди можуть відчувати тимчасове полегшення внаслідок завдання собі певних тілесних ушкоджень. Майже всі люди з пограничними розладами схильні до дисфорії, яка проявляється як глибоке почуття занепокоєності, злості та туги. Також у хворих на такі розлади часто спостерігається надмірна чутливість до думки та ставлення до них інших людей, а їхні почуття до них можуть коливатися від великої любові до лютої ненависті («ОСОБЛИВОСТІ ВЗАЄМОВІДНОСИН ЗАЛЕЖНОЇ ЛЮДИНИ ЗІ СВІТОМ»  ). Також їм вкрай важко побачити та оцінити самого себе зі сторони. Як правило, у них хибна думка про себе, змінити яку їм неймовірно важко.

Емоції

Поведінка та побічні розлади

Люди, страждаючі на пограничні стани, схильні до імпульсивного типу поведінки, яка часто включає вживання психоактивних речовин, неконтрольоване споживання алкоголю, таблеток. Часто у них проявляються харчові розлади, схильність до ризику: від екстремальної їзди до незахищеного сексу, а також надмірна нераціональна трата коштів. Імпульсивність дає їм почуття, яке швидко звільняє їх від емоційного болю. Люди з пограничними розладами часто знаходяться у так званих циклах, які починаються із емоційного болю («АЛЕКСИТИМІЯ І ЗАЛЕЖНІСТЬ : ЯК РОЗІРВАТИ ПОРОЧНЕ КОЛО?»   ); потім вони вдаються до компульсивної поведінки, аби його зменшити; після чого вони відчувають провину за сором за виконані дії; формується емоційний біль з цього приводу і з`являється сильне бажання нової компульсивноі дії для зняття цього болю. Компульсивна дія з часом стає звичною реакцією на емоційний біль. Симптоми цього захворювання можуть проявитися в будь-який момент – їх може спровокувати проста побутова ситуація, яка є зовсім непомітною для інших людей. Досить часто такі розлади є чудовою платформою для розвитку у людини депресивних станів. Нерідко зустрічаються і суїцидальні схильності. Внаслідок нанесення собі травм помирають біля 10% людей з пограничними психічними розладами особистості, а 50-80% вдаються до завдання собі шкоди. Зупинимося детальніше на розгляді останнього пункту.

Поведінка та побічні розлади

Залежність-як наслідок пограничних розладів у людини

Як Ви вже могли зрозуміти, наявність таких факторів, як занижена самооцінка, імпульсивність, прояви компульсивна поведінка, підвищена дратівливість та залежність від думки оточуючих, різкі зміни психоемоційного стану, неправильна оцінка себе зі сторони та багато інших факторів є тими сприятливими передумовами для розвитку у людини хвороби залежності («ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН: ЕМОЦІЙНА СФЕРА»  ). Тим більше, що схильність до залежної поведінки люди з пограничними психічними розладами вже мають. Тому перед тим, як починати лікувати людину від залежності (будь то хімічна: алкоголізм, наркоманія, чи нехімічна: ігроманія, сексоголізм, шопоголізм та ін.), важливо встановити, чи була саме залежність первинною, чи вона є лише побічним результатом довготривалого перебування людини у стані пограничного психічного розладу («ПСИХІАТРИЧНІ РОЗЛАДИ ВНАСЛІДОК ВЖИВАННЯ ПСИХОАКТИВНИХ РЕЧОВИН»  ), адже саме відповідно до причини виникнення проблеми буде залежати і характер найбільш релевантного лікування.

Залежність-як наслідок пограничних розладів у людини

Методи лікування пограничних психічних розладів

Таким чином, якщо причина наявності у людини хвороби залежності полягає у первинному формуванні в неї пограничних психічних розладів, то, відповідно, і лікувати потрібно їх, а не. Як правило, такі розлади лікуються за допомогою психотерапії залежність («НАВІЩО ПОТРІБЕН ПОВНИЙ КУРС ПСИХОСОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ»  ). Популярним видом психотерапевтичної практики, яка застосовується для роботи з пограничними розладами, є когнітивно-поведінкова терапія. Зокрема, діалектична психотерапія використовується у випадках, коли першочерговою задачею є зниження ризику суїциду у людини. Що ж до медикаментозної терапії, то вона може використовуватися лише для зняття певних симптомів, саму хворобу вона не лікує. Часом, якщо пацієнт знаходиться у вкрай складному стані, може виникнути потреба у госпіталізації. А ми, Центр Здорової Молоді, бажаємо Вам міцного психічного здоров`я та завжди гарного настрою. І пам’ятайте: якщо у Вас чи у Ваших близьких вже виникла проблема – треба негайно звертатися до фахівців, які зможуть надати компетентну та своєчасну допомогу.

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА НЕ ЗАЙМАЙТЕСЯ САМОЛІКУВАННЯМ!

Залишилися питання?

Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

    Передзвоніть мені
  • RU
  • UA
  • img

    показати меню

    Передзвоніть мені
    image

    Безкоштовна консультація

    Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

      img
      Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту