Залежність від марихуани: як виявляється і чому варто боятися

Залежність від марихуани

Марихуана вважається «легкою» психоактивних речовиною, тому більшість людей упевнені, що регулярне її вживання не заподіє організму ніякої шкоди. Втім, в ході численних досліджень вчені з’ясували, що цей наркотик може стати причиною зниження інтелекту й погіршення психічного здоров’я.

Деякі дослідники вважають, що наслідками вживання марихуани можуть стати манія, психоз і параноїдальна шизофренія. У той же час деякі експерти запевняють, що мозок залежних відновлюється через місяць після останнього прийому. І все ж, більшість медиків сходяться на думці, що марихуана порушує роботу органів і систем організму.

Отже, як же «працює» марихуана? До складу «травички» входить до 80 речовин, але за зміну свідомості після вживання відповідають лише два – тетрагідроканнабінол і канабідіол. Перше з’єднання провокує ейфорію, збудження, а друге зменшує рівень тривоги і гальмує нервову систему. Такий симбіоз спочатку викликає збудження, а потім – гальмування. Також їх вплив може спровокувати такі наслідки: страх, хаотичність мислення, погіршення пам’яті та уваги, хаотичне блукання думок і емоцій (сприймаються наркоманом як загострення інтуїції і інсайт), підвищення апетиту.

«Косяки», які були популярні у хіпі, поступаються за силою впливу сучасних наркотиків. У деяких сортах марихуани міститься так багато збудливих з’єднань, що наслідком їх прийому може стати психоз. Наприклад, сорт «скунс» може викликати блювоту, панічні атаки і нервозність.

Чи є залежність від трави

Всупереч переконанню більшості людей в тому, що марихуана не викликає залежності, «трава» все ж формує звикання. При цьому ризик його розвитку нижче, ніж в разі прийому алкоголю і важких наркотиків. У людей, які приймають цей наркотик кілька разів на тиждень, залежність від конопель може виникнути з ймовірністю до 30%.

У США Марихуанова наркоманія вважається психічним розладом. Від цієї недуги страждає близько 4 мільйонів осіб. У залежних проявляється «амотиваційнний синдром»: байдужість до подій навколо, повна відсутність амбіцій і мотивації робити хоч що-небудь, сильне уповільнення мислення. В цілому, реакція організму на марихуану непередбачувана і залежить від індивідуальних особливостей.

Незважаючи на популярні стереотипи, ломка при відмові від марихуани теж настає. Її симптомами можуть стати:

  • зниження апетиту,
  • пітливість,
  • різка зміна настрою,
  • нудота
  • нічні кошмари.

Вчені з Нової Зеландії протягом 15 років спостерігали за тисячею людей, які звикли до марихуани в юності. Було встановлено, що рівень інтелекту наркоманів впав на 8 пунктів!

Марихуанова залежність може стати причиною психозу в гострій стадії. Схильні до цієї проблеми хворі поводяться неадекватно: їм чуються звуки, яких насправді немає, вони висловлюють абсурдні ідеї і бачать галюцинації. Також може виникнути сутінкова «втеча»: людина починає стрімко бігти, не розбираючи дороги і не помічаючи, що відбувається навколо. Через якийсь час вона не може згадати, що з нею відбувалося. Цей досвід може спровокувати велика доза марихуани, при цьому тривалість «втечі» може бути різною.

Подивіться дані про залежність від марихуани (форум стане кращим джерелом інформації) і ви переконаєтеся в тому, що після «косяка» виникають досить несподівані ефекти. Наприклад, одним з результатів прийому наркотику може стати шизофренія. Вчені з Фінляндії спостерігали за 18 тисячами пацієнтів протягом близько двох десятків років і з’ясували, що 46% людей, які захворіли психозом через захоплення коноплею, також «отримали» шизофренію!

Куріння марихуани – це не безневинні пустощі, на які можна закривати очі. Крім того, цей наркотик вважають «трамплін»: після нього залежний обов’язково спробує інші види «допінгів». Якщо вас або ваших близьких турбує залежність від конопель, звертайтеся в клініку «CZM» – ми допоможемо подолати будь-яку адикцію і повернемо вас до нормального життя.

марихуана
Отримати консультацію фахівця

Залишайте заявку і отримайте індивідуальний план лікування

    Ліцензії та сертифікати

    Наші Ліцензії

    Школа консультантів з хімічної залежності
    Лист
    Свідоцтво
    Лист підтримки
    Сертифікат
    Опанасенко Людмила – сертифікат лікаря-спеціаліста
    Сертифікат Опанасенко Людмили
    Залишилися питання?

    Якщо у вас залишилися питання, залиште ваш номер телефону і наш фахівець з радістю вам допоможе.

      Передзвоніть мені
    • RU
    • UA
    • img

      показати меню

      Передзвоніть мені
      image

      Безкоштовна консультація

      Залишайте заявку на отримання безкоштовної анонімної консультації від нашого фахівця

        img
        Messenger WhatsApp Viber Написати на пошту